Sportul nu este meritocrație

0
40

Credeai că cel mai bun câștigă? Ei, află că nu totdeauna. Uneori se mai întâmplă să câștige cel mai bune dar numai accidental, rar. De cele mai multe ori câștigă cine trebuie, nu cine merită.

Talent, muncă, pile și relații

Unii sportivi pur și simplu sunt talentați, cum e cazul lui Lionel Messi sau Roger Federer. Alții muncesc foarte mult cum e cazul lui Ronaldo sau al lui Djokovic. Iar alții fură ca în codru și se dopează cum e cazul Serenei Williams. Evident cu acordul comisiilor care ar trebui să sancționeze astfel de lucruri.

Pornim din start cu șanse inegale

Când vin giganți precum Real Madrid sau Barcelona și nimeni nu își poate păstra jucătorii în fața furtunului cu bani cu care spală giganții fotbalului piața transferului, mai putem vorbi de șanse egale? Cel mai bun să câștige?

Când Halep sau alți jucători români trebuie să cerșească pe la oameni de afaceri binevoitori pentru a putea face o carieră în tenisul profesionist în timp ce alții nu au avut niciodată grija banilor? Când o jucătoare clasată pe locul 35 nu are sponsor de echipament pentru că este urâtă și alta clasată sub locul 100 are sponsor pentru că este frumoasă?

Arbitraje cu ”greșeli” în favoarea bogaților

Ai un meci de Liga Campionilor și îți explică ăștia de prin arbitraj și mai știu eu ce șmecheri că nu se dă așa ușor 11 metri. Că e Liga Campionilor și chiar dacă a fost ceva acolo, nu e așa simplu. Totuși când Real Madrid are probleme, mai demult și Barcelona, se face o greșeală, așa pe final de meci. Se face o greșeală prin care Real Madrid trece de Juventus.

Să nu uităm când ai câștigat o cursă de Formula 1 în mod corect dar pierzi victoria pentru că un comisar de cursă decide că trebuie să fii penalizat. Da e din seria ”greșelilor” care fac parte din sport. Și Formula 1 sau fotbalul și tenisul nu sunt singurele exemple.  

Sporturile fantomă

Sunt și sporturi mult mai dubioase cum e handbalul. De ani buni de zile Final 4-ul băieților se ține în Germania în Arena Lanxes. Așa pentru că așa vor șefii, șmecherii, valoroșii. Și Final 4-ul fetelor se ține la Budapesta în arena Papp Laszlo. Și asta se întâmplă de ani buni.

Chiar mai mult decât atât Gyor este ajutată an de an pe față. Asta pentru că valoare nu au. Dacă ai valoare, nu ai nevoie de greșelile arbitrilor. 11 greșeli în favoarea lui Gyor într-o singură repriză sunt multe chiar și pentru handbal. Și vorbim aici de greșeli care ar fi însemnat gol pentru adversare.

Junioratul

Ca și în viață, contează unde te-ai născut și cine îți sunt părinții. În tenis dacă ai părinți cu bani ai o șansă. În fotbal dacă te naști într-o țară cu competiții sănătoase, iarăși ai o șansă. Altfel nu o să ajungi nicăieri. Cu ghete rupte, mingi roase și rachete bune de aruncat se mai câștigă doar în basme. Acuma totul e despre bani, nu mai merge ca în basme. E trist să vezi un copil talentat dar fără viitor.

Apoi vine situația copiilor cu părinți care cred că sportul nu le este util copiilor lor. Copii lor trebuie să învețe carte ca să aibă o șansă în viață. Pentru ei asta implică sustragerea totală de la activități sportive a copilului lor. Mai exact, scutiri medicale inclusiv de la ora de sport, ”să nu-i strice media”.

Norocul

Uneori ca să câștigi un trofeu ai nevoie și de noroc. Dacă se împiedică toate echipele mari câștigă și Porto un trofeu de Liga Campionilor. Dacă se împiedică toate jucătoarele de top la Roland Garros, avem o finală, Barty – Vondrousova.

Concluzie

În viață câștigă șmecherii și proștii. Să câștigi pe muncă și talent se întâmplă mai rar. Doar dacă ești un zeu precum Federer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight + 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.