Problema majoră a României

0
163

Simona Halep pierde la Roland Garros, România pierde urât cu Norvegia și lista ar putea continua. Ce se întâmplă? Ar trebui să avem așteptări mai mari sau nu?

1. Avem o atitudine de rahat

Să începem cu Simona Halep. Fata a tânără talentată și ar fi putut să câștige un număr cel puțin dublu de trofee majore. Dar nu le-a câștigat. De ce? Simplu. Are o atitudine de rahat. Adică nu e una din acele jucătoare care își dă sufletul pe teren pentru un meci sau pentru un trofeu. Dacă dă Domnu’ să câștige ea, bine, dacă nu, iară bine.

Spre deosebire de ea, Serena Williams e o jucătoare care face orice, absolut orice să mai pună un trofeu în vitrină, și joacă până la 100 de ani dacă poate. Asta include să se dopeze până la Dumnezeu și înapoi și chiar să își riște viața făcând asta. Să mintă pe față doar ca să câștige. Nu e neapărat cel mai bun lucru dar se vede la ea dorința de a reuși de a mai caștiga, măcar înca unul.

La fel și Federer, să nu mai vorbim de Nadal. Nadal luptă pentru fiecare punct de parcă mâine vine sfârșitul lumii. Simona noastră? Pare mai mult că o doare în dos. Am pierdut, am câștigat, bine a fi cumva și pentru mine. Impresia este că dacă ar fi avut jumate mălaiul și trofeele Serenei, ale lui Nadal sau Federer, s-ar fi retras de mult în peștera ei.

Nu e doar Simona Halep

Dacă ne uităm la fotbaliști e la fel. Să ne uităm la ai noștrii și să-i comparăm cu cei de afară. Păi Zlatan Ibrahimovic când a vrut managerul lui să-l transfere la Sunderland, l-a concediat. Messi și Ronaldo se luptă din răsputeri să facă orice să joace la infinit dacă se poate. Noi l-am avut pe Mutu și știm cum a băgat-o Mutu în gard când a dat de bani, cluburi și femei.

De cei de acuma nu are rost să vorbim. Ianis Hagi nu e nimic mai mult decât fiul lui Gheorghe Hagi care Gheorghe Hagi nu a fost mare sculă pe basculă nici în tinerețile lui. Așa le place românilor să se laude aiurea în copac cu Hagi. Dar Hagi a avut cam 3 momente în carieră: cu Steaua în Final Cupei Campionilor, cu naționala la mondialul din ’94 și cu Galatasaray. În rest Hagi nu a făcut nimic.

Și-a făcut o academie care zice că e ”ca afară”. Nu e nimic la academia lui ca afară. Academiile de afară dau jucători la echipele mari din lume. Academia lui Hagi dă jucători la FCSB și la națională unde am văzut ce fac. FCSB se chinuie cu Topola și naționala își ia 4-0 de la o echipă a Norvegiei care juca de parcă erau la o miuță în fața blocului.

Nu e doar sportul

Atitudinea noastră de rahat nu e doar în sport, e peste tot. Când fac românii ceva de cele mai multe ori îl fac cât să nu poți zice că nu l-au făcut. Nu merge bine dar merge cumva. Ne lăudăm că ce inventivi suntem noi că vai ce știm noi să reparăm. Alea nu-s reparații, ale-s cârpeli, pentru că suntem o nașiune de cârpaci și maeștri ai improvizațiilor periculoase.

Când se apucă cineva de un hobby, imediat sar 10 către el să-i explice cât are nevoie el că “nu o să ajungi tu profesionist, nu îți trebuie atâtea”. Sau și mai rău ce îți trebuie ție să înveți să cânți la vioară că nu o să cânți pe scenele lumii. De ce să te apuci de sport când ai 50 de ani? Asta e problema majoră a României. De ce să faci ceva bun? Mai bine stai. Și nu doar că nu fac ei, nu lasă nici pe alții.

Orice faci ar trebui să o faci cât poți tu de bine, atitudinea că ”merge și așa” sau ca ”nu o să joci tu în Champions League” nu are ce căuta la oameni normali. Lucrul ăsta e rău pentru că se răspândește la nivel național. Merg copiii la școală și învață de la colegii lor că nu are rost să îți bați capul să înveți că nu o să îți folosească la nimic notele. Păi notele nu, dar cunoștințele da.

Mie să îmi meargă bine restul să ardă în flăcări

L-am văzut recent pe Hagi ieșit la atac împotriva lui Mirel Rădoi. Ce vrea de fapt impostorul? Vrea ca Rădoi să fie dat afară de la națională pentru că a avut tupeul să îl scoată pe fiul său din lot o dată și apoi s-a legat de prestația fiului său.

Practic Hagi e dispus să ardem pe oricine pe rug de dragul fiului său care e o panaramă. L-a dus Hagi la Fiorentina și nu a făcut nimic pentru că nu e bun de nimic. Dacă era bun și făcea treabă l-ar fi ținut Fiorentina. Care echipă sau antrenori din  lumea asta nu are nevoie de jucpători buni? L-a dus în Belgia, nu a făcut nimic. L-a dus la scoțieni, nu a făcut nimic.

Nu e doar Hagi, e o boală la nivel național

Ăsta e modul cel mai românesc de a gândi și de a vedea lucrurile. În politică furăm totul, nu mai lăsăm nimic în urma noastră. Să aibă cel care a ajuns în față și poate fura, ceilalți să moară în chinuri. Ce contează că se duce de râpă țara în care trăim?

Cel mai bun exemplu e la volan. Toată lumea e pe sistemul ”fiecare pentru el”, nu respectă nimeni nici o lege, toți merg cum apucă. De pe banda doi trecem peste banda unu și intrăm la benzinărie. Și dacă cineva ne claxonează ne dăm jos la el și scoatem bota de basebll că așa știm noi.

Nu o să ne schimbăm niciodată

Noi suntem ca în bancul cu ăia care erau în iad în aceeași groapă. Dacă unul încearcă să iasă ceilalți îl trag înapoi, în loc să se ajute unul pe altul să iasă din groapă. E foarte greu să ai atitudine, trebuie să fii singur împotriva tuturor. Și dacă ai atitudine o să trebuiască să te lupți cu condițiile.

De exemplu pentru tenis ai nevoie de niște terenuri la anumite standarde, pentru înot ai nevoie de niște bazine decente și așa mai departe. În România, condițiile astea cel mai probabil nu o să fie la un nivel decent pentru un sportiv de performanță.

Concluzia e simplă, dacă vreți să faceți performanță plecați Dracului din țară. Și cred că cinstit și corect ar fi să concurați sub drapelul țării care v-a oferit condiții. Acolo lumea are o altă atitudine, aveți alte condiții. În România nu se poate. Hai ura și la gară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × two =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.