Performanță cu seringa: Steroizii anabolizanți

0
303

Concepuți ca un medicament în tratarea unor afecțiuni grave, steroizii anabolizanți au devenit în scurt timp cea mai populară opțiune pentru îmbunătățirea performanțelor sportive.

Ce sunt steroizii anabolizanți?

Pe scurt steroizii sunt derivați ai testosteronului. Substanțele respective sunt sintetizate în laborator. Steroizii au fost dezvoltați în anii 30 și perfecționați ulterior. Ei au fost dezvoltați inițial pentru a trata hipogonadismul, o afecțiune cauzată de insuficiența de testosteron în organism.

Foarte scurt istoric al steroizilor în sport

Olimpiada sin 1956 este primul eveniment istoric la care steroizii intră în scenă. Acolo halterofilii sovietici au obținut rezultate foarte bune folosind o formă ceva mai rudimentară de steroizi. Evident că americanii nu s-au lăsat mai prejos și medicul echipei SUA de halterofili a creat în 1958, primul steroid anabolizant care era gândit pentru îmbunătățirea performanțelor atleților.

De aici lucrurile au luat-o la vale și lumea sportului a fost inundată de acești steroizi până în 1975 când acești steroizi au fost interziși. Din anul 1991, steroizii au devenit substanțe controlate. Și aici ajungem la TUE. Adică pe baza unor așa zise probleme de sănătate unii atleți au voie să se dopeze ca porci la troc.

De ce steroizii anabolizanți?

Chiar așa de ce un medicamente descoperit în urmă cu aproape 100 de ani? De ce un medicament care are efecte secundare grave? Trăim într-o epocă modernă în care se fac descoperiri științifice, inclusiv medicale. Nu era oare altă opțiune mai bună?

TUE cel mai bun prieten al steroizilor anabolizanți

Problema cea mai mare o constituie faptul că steroizii anabolizanți nu sunt interziși, sunt doar reglementați strict. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că în anumite condiții steroizii anabolizanți sunt permiși în scopuri ”terapeutice”. Vom vedea imediat de ce am pus ghilimelele, cei care au citit primul articol ar trebui să știe deja.

TUE este primul motiv pentru care aceste substanțe sunt încă folosite. TUE înseamnă că medicul unui doctor trimite la organismele anti-doping o hârtie în care spune că X-ulescu suferă de o afecțiune care nu poate fi tratată decât cu o substanță care este interzisă și că această substanță nu îi va îmbunătăți respectivului performanțele.

Granița dintre medicament și dopaj

Ca și medicament steroizii sunt prescriși persoanelor care suferă de afecțiuni care cauzează pierderi de masă musculară, oboseală cronica sau probleme ale articulațiilor cum ar fi HIV in stagiu 3, diverse forme de cancer și așa mai departe.

Evident toate aceste simptome care sunt tratate de steroizi arată clar că pot ajuta atleții spre îmbunătățirea performanțelor lor. Steroizii ajută oamenii să facă față problemelor de oboseală, îi ajută să își crească masa musculară și să facă față unor probleme ale încheieturilor care pot apărea în situații de suprasolicitare în sport.

Astfel simptomele suprasolicitării sportive pot fi puse pe seama unei afecțiuni medicale sau pot fi coroborate cu alte simptome pentru ca un sportiv să primească permisiunea de a trișa. Pentru că practic el asta face, trișează. Așadar de ce să riști să fii prins cu o substanța avansată când poți primi permisiune să folosești legal o substanță interzisă?

Riscul de a lua steroizi la apelul bocancilor

Evident sportivii de performanță au alături de ei o armată de oameni care se ocupă de ei și îi ajută cu toate treburile, inclusiv dopaj. Problema e că multă lume ia steroizi fără să aibă nici măcar cea mai vagă idee ce face. Riscurile sunt imense.

În primul rând că steroizii pe care poate pune mâna de obicei un muritor de rând sunt de o calitate îndoielnică făcuți prin cine știe ce beciuri. În al doilea rând, cea mai bună metodă de a folosi steroizii anabolizanți este aceea de a injecta produsul. Injecția nu se face oricum, trebuie să știi cum să faci o astfel de injecție și când să o faci, contează momentul zilei când faci asta.

Este importantă vârsta la care se iau steroizii, trebuie luați după ce organismul a depășit faza de dezvoltare. Este recomandat doar după vârsta de 21-22 de ani. Este importantă dieta și pregătirea fizică. Este importantă administrarea de medicamente care combat anumite efecte secundare cu efect mare. Și nu în ultimul rând contează cum se iese din cura de steroizi. E o chestiune complicată care nu e deloc o jucărie pentru copii care vor să le crească puța mai mare sau să își umfle tricoul.  

Efecte secundare și talentul de a lua steroizi

Efectele secundare nu se manifestă la toți oamenii la fel. Unii oameni pot lua cât pentru un elefant fără să experimenteze afecte secundare majore în timp ce alții la primele contacte cu steroizii au parte de efecte secundare majore. Însă în lumea noastră în care mâncăm tot felul de porcării nu ar trebui să fie o problemă.

Aici vorbim în primul rând de predispoziția genetică dar pot intra în joc și calitatea steroizilor, combinația de steroizi, medicația care se ia împreună cu steroizii. Sunt mulți factori. Dar principalele efecte secundare sunt:

 • Creșterea țesutului mamar la bărbați
 • Creșterea părului facial la femei
 • Atrofiere testiculară la bărbați
 • Acnee (coșuri)
 • Agresivitate mărită
 • Tensiune arterială mare
 • Hepatotoxicitate
 • Insomnii
 • Transpirație abundentă noaptea
 • Retenție de apă
 • Căderea părului de pe cap
 • Scăderea drastică a colesterolului bun (HDL) combinată cu creșterea drastică a colesterolului rău (LDL)

Alternativă naturală

Alternativa la testosteronul anabolizant o constituie stimulatoarele hormonale. Acestea stimulează organismul să producă testosteron, Problema este că acestea nu au un efect la fel de puternic precum steroizii anabolizanți. În al doilea rând nu toți oamenii răspund la aceste stimulatoare. Există persoane care nu răspund nici măcar la doze sau stimulatoare puternice.

Performanță fără dopaj? Probabil că nu

Când un sportiv ia substanțe interzise cu sau fără acceptul comisiilor anti-doping ceilalți nu vor putea face față fără dopaj. Vor trebui să găsească și ei o cale de a se dopa. Nu te poți lupta cu cineva care are forța mai mare, obosește mult mai târziu decât tine  și e mult mai rapid.

Dacă o să faci și tu ca el s-ar putea să ai probleme cu încheieturile, cu mușchii. S-ar putea să te lase gleznele, sau să ai alte probleme fizice.

Nu avem pretenția că am atins aici complet acest subiect. Doar am făcut o mică prezentare sumară a acestui subiect.

Va urma… în articolul următor ne vom concentra pe anumite nume din sport care se dopează mai mult sau mai puțin legal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × four =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.