Locul sportului românesc la nivel mondial

0
63

Am pornit de la premisa că foarte mulți români nu prea înțeleg care e locul sportului românesc la nivel internațional. Toți am auzit de Năstase, Nadia Comăneci sau Hagi și mulți credem că sunt așa sau așa dar unde e locul acestor eroi cu adevărat?

Context

A fost o dată ca niciodată un comunism ce trăia în România. Și acest comunism băga pe țeavă multă propagandă și minciuni așa cum fac și Muricanii acuma. Pe vremea aia nu era internet sau foarte multe surse de informare. Informația circula în două feluri: pe cale orală sau prin mass media vremii: radio, TV și ziare.

Apoi erau vreo trei tabere. Muricanii pe de o parte, românii pe de altă parte și rușii. Fiecare avea interesele lui. Muricanii erau interesați să dea de pământ cu comunismul. Rușii voiau să impună ideile și comunismul lor iar românii își urmăreau evident interesele lor… teoretic.

Mituri și legende

Și atunci ca și acum, o mare parte din rezultatele politice se obțineau prin dezinformare, adică minciuni. Spre exemplu când în ’68, Rusia a adus trupe la granița României pentru o posibilă invazie a apărut zvonul evident mincinos că noi am avut o armă laser și am topit tancurile rusești și ei s-au speriat și au fugit.

Acuma în sport nu poți minți în halul ăsta. Sunt competiții, ai câștigat sau ai pierdut. Nu poți să zici fix ce vrei tu. În artă și sport e puțin diferit dar poți umfla lucrurile. Spre exemplu exista un zvon că Sergiu Nicolaescu ar fi fost premiat cu Oscar dar nu l-ar fi lăsat Ceaușescu să meargă să îl ia de frică să nu fugă din țară. Acuma că știm adevărul, e doar o glumă proastă.

Umflați cu pompa

De multe ori performanțele sportivilor noștri au fost ”îmbunătățite” cu basme, mituri și legende. Sau unii oameni din sport au ajuns unde nu aveau ce căuta. Se bate monedă pe posibilul transfer al lui Dobrin la Real Madrid. Tot felul de povești despre cum jucătorii Stelei ar fi fost sabotați înaintea finalei pierdute cu AC Milan 4-0. ”Li s-a pus ceva in mâncare”, vezi să nu.

Hagi joacă în filmul găsiți intrusul atunci când este pus alături de Nadia Comăneci și Ilie Năstase. El nu are ce căuta acolo. Performanțele lui nu pot fi comparate cu cele ale Nadiei sau ale lui Năstase. Ne place mereu să ne umflăm egoul.

Hagi, intrusul

Năstase a fost primul număr 1 mondial și a cucerit 2 trofee de Grand Slam. Nadia Comăneci a fost prima gimnastă care a luat nota 10 și este pe locul 5 în topul medaliilor la gimnastică feminină. Hagi însă nu are cu ce să se laude. Are un trofeu UEFA, competiția săracilor. Chivu are o Liga Campionilor cu Inter, deci…

Hagi a mers la Real Madrid și nu a facut multe. A mers la Barcelona și a venit și de acolo cu coada între picioare. A făcut un mondial bun în ‘94 și apoi a avut un sezon decent cu Găleata și cam asta e tot ce a fost Ghiță Hagi.

Mai sunt si alti castraveți

Dar Hagi nu e singurul lăudat că a fost un mare fotbalist deși nu e. Cam toți fotbaliștii români au fost vai de mama lor. Dac[ facem un exercițiu de imaginație și ne gândim la oricare fotbalist român din perspectiva unui străin lucrurile stau complet diferit de ceea ce ni se pare nouă.

Am văzut recent cum un fost ”fotbalist” pe care-l cheamă Boc și mai nu știu cum, o să îi zicem Boc Anonimul, se lăuda ce succes avea la femei, mare gigolo. Apoi din când în când puncta că el a fost și ”mare” fotbalist. Am putea să ne prefacem te credem domnu’ Boc Anonimu’.

Și totuși ce avem de fapt?

Păi avem trei lucruri importante. Nadia Comăneci, Ilie Năstase și Steaua in 1986. Astea-s realizările mari ale sportului românesc, toate realizate sub comunismul lui Ceaușescu. Ăsta e sportul românesc și marile lui realizări la nivel mondial.

În prezent nu existăm la nivel mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + twelve =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.