Jocurile Olimpice de Iarnă- Pyeongchang 2018- scurtă prezentare

0
18

Cea de a 23 a ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă va avea loc în perioada 9 februarie-25 februarie 2018 la Pyeongchang în Coreea de Sud.

Va fi cea de a două ediție a Jocurile Olimpice găzduite de Coreea de Sud, după cea de vara de la Seul din 1988. Orașul coreean a candidat și pentru edițiile din 2010 și 2014, dar a pierdut de fiecare dată în fața orașelor Vancouver, Canada respectiv Sochi, Rusia.

 

Sporturi

Competițiile se vor desfășura în 13 arene ( 6 fiind construite special pentru acest eveniment) cuprinse în două mari resorturi: Alpensia pentru sporturile în aer liber și orașul Gangneung pentru competițiile indoor.

Aceată ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă va cuprinde 102 evenimente în 15 sporturi, un nou record pentru olimpiada albă. Astfel, vom asista la 4 noi discipline în cadrul sporturilor deja existente: un nou stil în snowboard, proba de dublu mixt la curling, un nou stil în proba de patinaj viteză și o competiție mixtă pe echipe în skiul alpin.

Cele 15 sporturi participante la Pyeongchang 2018 sunt: Ski alpin, Biatlon, Bob, Ski Cross Country, Curling, Patinaj artistic, Ski în stil liber, Hochei pe gheață, Sanie, Combinată nordică, Short Track, Skeleton, Sărituri cu schiurile, Snowboarding și Patinaj viteză.

 

Comitete participante

La această ediție sunt așteptate să participe 92 de țări, șase din ele urmând să debuteze la olimpiada de iarnă: Ecuador, Eritrea, Kosovo, Malayesia, Nigeria și Singapore. În urma unei înțelegeri între cele două țări , nord coreeni vor putea participa la compeție iar cele două țări vor intra împreună la Ceremonia de dechidere sub Drapelul Unificării Coreene, creat special pentru această competiție sportivă. O echipa unificată de hochei pe gheață feminină a celor două țări vor concura sub același cod olimpic(COR). În celelalte competiții pe echipe fiecare țară va avea propria echipă.

La sfârșitul anului 2017 Comitetul Olimpic Internațional a anunțat suspendarea Comitetului Olimpic din Rusia din cauza problemelor de dopaj. Sportivii calificați pot alege să participe la olimpiadă sub un steag neutru ca Sportivii Olimpici din Rusia, dacă vor putea demonstra că s-au supus regulilor antidoping ale Comitetului Olimpic Internațional.

România se va prezenta la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang cu 25 de sportivi în 8 sporturi. Va fi a 21 a ediție la care România va participa, singurele absențe din cadrul olimpiadei albe având loc în 1924 la Chamonix și în 1960 la Squaw Valley.

Singura medalie olimpică a României la Jocurile Olimpice de Iarnă este bronzul obținut de echipajul de bob format din Ion Panturu/ Nicolae Neagoe în 1968 la Grenoble.

 

 

Comentarii cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.