De ce avem nevoie de sportivii amatori?

0
75

Suntem o țară de oameni sedentari dar vrem sportivi de performanță. Românii sunt obișnuiți să tot ceară dar să nu facă nimic. Vrem sportivi de performanță dar nu îl implicăm pe fiul sau fiica noastră. Fiul sau fiica noastră trebuie să învețe să devină doctor, nu sportiv.

Lipsă totală de cultură

Ne lipsește cultura sportului de performanță. Nu suntem capabili să înțelegem ce efort și ce pregătire necesită o lovitură măiastră. Mulți români cred că Federer și loviturile lui măiastre au venit așa de undeva din neant. Nu, omul ăla a muncit de mic copil ca să facă minunățiile pe care le face.

Și problema nu este doar în sport. Nu înțelegem nici un domeniu. Nu putem să înțelegem ce înseamnă un muzician cu adevărat mare. Nici măcar un doctor adevărat nu înțelegem ce înseamnă. Pentru români este important doar ca nu cumva să ajungă copilul lor la munca de jos. Atât și nimic mai mult. Dacă are o diplomă de doctor ”s-a scos”.

Ce poate face un părinte care e un amator pasionat

Păi în primul rând dacă e pasionat are o cultură a pasiunii pe care o practică. Poate să înțeleagă ce înseamnă o rachetă potrivită sau nepotrivită pentru copilul lui și de ce trebuie să facă investiția aia. Are o cultură să nu se bage în antrenamentele fiului său. Sau dacă se bagă poate să înțeleagă cât de departe poate să meargă.

Să ajungi deja aici e o mare realizare. Apoi poate înțelege care sunt șansele de reușită, care sunt riscurile și poate pregăti un plan viabil pentru copilul său. De asemenea știe când trebuie să înceapă și dacă e cazul, când să se oprească.

Ce face un părinte care nu a practicat niciodată sport?

Mult rău sau, în cel mai bun caz, nimic. Un părinte care nu a practicat niciodată, nici un fel de sport, cel mai probabil își va sfătui copilul sau chiar îl va obliga să învețe. E mai bine decât un părinte bețiv dar nu cred că ăla e un model care trebuie luat în considerare.

Dacă prin ceva minune își va încuraja copilul să facă sport de performanță, se va implica în cel mai prost mod posibil. Va veni la antrenamente și va întrerupte fiecare acțiune. Va avea pretenții exagerate și va pune presiune inutila pe bietul copil.

Cine e vinovat pentru absența sportului amator?

Fiecare cetățean în parte. NU este vina guvernului sau a premierului sau a președintelui. E vina fiecărui cetățean. Cu siguranță se poate face mai mult chiar și fără implicarea statului. Dar e mai simplu să dai vina pe stat și pe alte chestii decât să faci ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen + 14 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.