Cum ar putea România să dea un Ajax sau o Barcelona?

2
1148

S-a făcut mare tam-tam recent pe tema dacă am putea și cum am putea să fim și noi în elita Europei, adică între echipele de top ale Ligii Campionilor. Discuții și propuneri, chestii trestii nebunii, Hagi și Becali, circul: ”vrem și noi Liga Campionilor”.

Ce ne trebuie ca să fim acolo?

Ne trebuie rezultate la nivel european. Adică avem nevoie de prezențe în Liga Campionilor. Trebuie să ai rezultate ca să ajungi în Liga Campionilor. Liga Campionilor e meritocrație, nu democrație. Acolo se ajunge doar pe merit. Nu trebuie să primești acel drept pentru că vrei tu și că așa vezi tu comunismul în fotbal. Să fim egali nu înseamnă să dăm drepturi la toți fără merite.

Așa toate echipele prăpădite din Europa vor juca în Liga Campionilor și interesul pentru această competiție va scădea. Pentru ca Liga Campionilor să fie interesantă trebuie să ajungă acolo echipele pe merit. Așa cum i-a răspuns Becali lui Hagi.

Sistemul e bun

Ai un sistem de triere, preliminariile Ligii Campionilor. Te duci, joci, câștigi meciurile alea și ți-ai câștigat dreptul de a juca în grupele Ligii Campionilor, simplu. Nu poți să ceri cum a zis Hagi ca o campioană a României să fie admisă direct în grupele Ligii Campionilor când campioana României CFR  pierde cu amatorii de la Dudelange. E absurd. Nici Viitorul nu s-a descurcat mai bine a încasat 5 goluri de la Gent și nu le-a dat nici unul. Ăsta e nivelul campioanelor României, Viitorul și CFR.

Nu ne uităm noi la CFR sau Viitorul, de ce s-ar uita un microbist din Spania la abominația de fotbal pe care o etalează echipele românești la ora actuală? Trebuie să joci la nivelul de acolo. Nu poți că ceri să scadă ei nivelul că vrei și tu acolo. Trebuie să prezentăm și noi pe teren, un Ajax, o Barcelona. Dacă se poate sau nu depinde de mulți factori.

Ajax sau Barcelona și Real Madrid

Am ales aceste două modele pentru că sunt reprezentative. Ajax este modelul echipei care lansează jucători în fotbalul mare și din când în când mai face cate un sezon fantastic. Barcelona sau Real Madrid sunt modelul echipei de succes care an de an are rezultate si face spectacol.

Barcelona și Real Madrid

Banii

Noi am ales Barcelona și Real Madrid pentru că sunt vârfurile, fac spectacol maxim și câștigă în mod regulat trofeul suprem al Europei. Liverpool, Juventus, Manchester United și alte echipe sunt și ele mari dar Barcelona și Real Madrid sunt la alt nivel, cel puțin în ultimii ani. Pentru asta e nevoie de foarte mulți bani iar banii ăștia nu cresc în copaci. De unde vin banii?

Organizare democratică

Socios

Real Madrid și Barcelona nu sunt deținute de un patron care investește din banii lui la echipă. Ambele cluburi sunt deținute de ”socios”. Ce sunt ”socios” sau ”soci”? Termenul se traduce direct prin membri care sunt de fapt suporteri care plătesc anual o taxă anuală undeva în jur de 150 de euro.

Cum devii Socio?

Dar nu e așa simplu ca și cum ai merge acolo și ai plăti taxa și ai spune că ”Hei, eu vreau să fiu Socio, uite aici banii.” Spre exemplu la Real Madrid, numărul de membri sau ”Socios”, nu poate fi mai mare de 100.000.

Apoi trebuie să fii cetățean spaniol și să locuiești în Madrid. Apoi trebuie să mergi personal și să îți depui cererea. De obicei poți să devii ”Socio” doar dacă moare un alt ”Socio” dar listele de așteptare sunt lungi și e foarte greu să ajungi la rând. O altă variantă e să ai o rudă care e deja ”Socio” cum ar fi să fii fiul unui ”Socio”. Altfel chiar dacă îndeplinești condițiile e foarte greu să devii un ”Socio”.

Președintele

Pentru a deveni președinte trebuie să fii un ”Socio” de cel puțin 20 de ani. Apoi trebuie să ai o garanție financiară serioasă. Asta înseamnă în mod normal că trebuie să fii un om de afaceri de succes. Spre exemplu Florentino Perez când a candidat a depus o garanție de 57 de milioane de euro. Este o sumă cu care președintele poate să garanteze anumite împrumuturi.

Apoi dacă a îndeplinit toate condițiile poate candida și este supus votului celorlalți ”Socios”. Președintele are puterea de a lua anumite decizii dar nu deține clubul. Clubul este deținut de membri sau ”Socios”. Președintele nu poate nici să investească proprii lui bani în club. El poate doar să managerieze bugetul clubului.

Și totuși de unde vin banii?

Având în vedere sumele cheltuite de Real Madrid, suma de bani care vine de la ”Socios” nu le-ar ajunge nici pe o măsea. O mare parte din bani vin din drepturi de televiziune (43%) pe locul doi urmează contracte comerciale (40%), aici intră sponsorizări, contracte inter-sezoane și vânzări de obiecte cu brandul Real Madrid. Abia pe locul 3 intră vânzările de bilete (17%).

Și totuși cum ai putea să devii Barcelona sau Real Madrid pornind din România?

Tot ce am descris mai sus implică o bază consistentă de fani. Ai nevoie de un număr mare de oameni care să se uite la meciuri la televizor sau pe stadion. Cum atragi fanii când nu ești Real Madrid? Dar dacă ești din România? Răspunsul este: Încet. Ai nevoie de timp să construiești o echipă, să faci rezultate și să câștigi bani. E un proces lung și dificil. În plus legile din țara noastră și regulile federației nu ne prea ajută.

Ajax

Varianta Hagi

Viitorul lui Hagi se vrea un astfel de Ajax. Ajax e renumită pentru că lansează fotbaliști în fotbalul mare. Teoretic Ajax crește jucători tineri. Spre deosebire însă de Hagi care ia jucători de la vârste fragede, Ajax mai și cumpără mulți jucători. Evident, cumpără jucători tineri de perspectivă. Așa au fost Zlatan, Chivu, Suarez și alții.

FCSB + Viitorul

Așadar schema lui Hagi de a te baza doar pe copii nu e una viabilă. Pentru a avea un Ajax de România ar fi nevoie de o combinație FCSB – Viitorul. Adică să cumperi jucători cel puțin la nivelul lui FCSB și să ai o academie la nivelul celei a lui Hagi cel puțin.

Apoi trebuie să ții o mare parte din acești jucători până la o anumită maturitate fotbalistică pentru a avea și rezultate. Nimeni nu îți cumpără jucători fără rezultate. Ca să ajungi să faci jucători de Liga Campionilor trebuie să ai o selecție riguroasă dintr-un lot cât mai mare de jucători care nu poate veni doar din juniori.

Dacă vrei să iasă schema cu juniorii trebuie să ai în rândul populației un interes mare pentru fotbal. Așa cum în Brazilia în urmă cu ceva ani cea mai bună șansă de a scăpa de sărăcie era fotbalul. Sportul trebuie să fie văzut ca o oportunitate nu ca corvoadă de către părinții copiilor.

Varianta 3, comunism

Da, pare un pic mai drastică dar comunismul a reușit să facă niște centre sportive destul de solide în care erau adunate toate talentele din țară. Apoi granițele erau închise, era greu să emigrezi din țară. Un transfer în străinătate era foarte greu să se întâmple. Dacă venea Real Madrid după un jucător trebuia să stea la discuții cu Ceaușescu.

Concluzie:

Regulile UEFA pentru Liga Campionilor sunt foarte bune așa cum sunt pentru că te obligă să ai un nivel fotbalistic bun pentru a fi prezent în această competiție. Putem noi să etalăm acel nivel? Păi am stat destul de bine în sezonul 2005-2006 când Steaua și Rapid au jucat un sfert de finală. Aaaah, vrem mai sus când fotbalul nostru a coborât mai jos? Păi se poate și asta, dar avem nevoie de un alt mediu și alte mentalități, pornind de la omul de rând până la politicieni.

Politicienii trebuie să facă legi care să favorizeze sportul pornind de la nivelul școlilor până la nivelul echipelor mari de club din România. Așa cum am văzut la Real Madrid sau Barcelona e vorba de un întreg sistem bine pus la punct.

Nu e ca și cum îmi fac o echipă, iau niște jucători de ici de coloși mai merg la muntele Athos din când în când și sper că voi câștiga Liga Campionilor. Sau am 4-5 clădiri acolo aduc și țin jucători îi antrenez fac o echipă și aia e. E un sistem mult mai complex.

Situația momentan nu e roz dar trebuie să ne punem să muncim nu să dăm cu pumnul în masă și să cerem să fim acolo că așa vrem noi.

2 COMENTARII

  1. Nu,nu sunt bune iar Hagi are dreptate 100%. De ce? E simplu. Vorbim despre o activitate sportivă iar decidenții de la UEFA au OBLIGAȚIA să permită tuturor dreptul de a participa într-o competiție. Sunt campioană a României? Direct în grupe. Dacă nici măcar campioanele nu au dreptul să joace direct în grupe atunci să-i schimbe numele. Tot spui că nu ne putem bate cu mai marii Europei! Fals. Urziceni a făcut nouă puncte, nouă băi nene, într-o grupă urâtă. În mod normal te califici cu trei victorii,acolo a fost și neșansă. Dacă granzii nu mai vor în această competiție,atunci să joace între ei,numai între ei. Să vedem cine e curios să tot vadă într-o veselie Real- Roma,Chelsea-Monaco,etc. Există vreo șase echipe care atrag public,din care doar Barcelona și Real Madrid aduc trei sferturi din audiență, să fim realiști,devine plictisitor să te uiți la aceleași echipe. Pe principiul acesta zic să dea o nucleară și să dispărem din UE pt că suntem săracii ei. Campioana în grupe,restul șmecherilor de pe locurile doi, trei și patru să intre după punctaj. E lungă discuția dar Hagi are dreptate,o campioană NU poate fi exclusă dintr-o competiție din pix. Ce mare atracție exercită o echipă de pe locul patru din Italia sau Franța? Să fim serioși.

    • Nu ne uitam noi romanii la echipele romanesti si campionatu intern, de ce crezi ca ar avea succes in alte tari? 9 din 10 romani prefera un meci din Premier League/Serie A/Primera Division intre locuril 5-8 sa zicem, fata de un meci din campionatul intern. Si asta nu e doar la noi. Telespectatorii aleg, platesc, dau banii, consuma – UEFA se conformeaza. E foarte logic si normal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty − sixteen =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.