Bianca Andreescu, Begu, Pătraru și patrioții

0
793

Ieri Bianca Andreescu a învins-o pe Irina Begu la Miami  după ce reușise să o învingă și la Indian Wells tot în primul tur.

6-4 și 5-1 pentru Begu, apoi… întuneric

Tennis Canada nu e chiar așa mișto

Tenisul Canadian a demonstrat încă o dată că are o problemă. Antrenorii lor nu sunt deloc cei mai buni. Canadienii se bazează mult pe școli și prea puțini pe antrenori cu experiență în sport, gen foști jucători. În altă ordine de idei, prea multă teorie, prea puțină practică.

Canadienii au mai avut o stea căzătoare în Eugenie Bouchard care juca un tenis asemănător cu cel al Biancăi Andreescu. Atât Andreescu cât și Bouchard joacă tenisul ”dau cât pot”. Pentru că asta face Bianca, dă în minge cât poate de tare și cam aia e tot. Dacă intră, bine, dacă nu, Dumnezeu cu mila.

În primul set Begu a jucat inteligent și i-a dat multe mingi înalte care nu veneau cu viteză și Andreescu trebuia să aducă forță de acasă. Mingile nu veneau repede, nu veneau cu forță și ea nu putea să folosească viteza și forța mingii care vine. Când Andreescu trebuia să aducă putere de acasă lucrurile erau complicate. Rezultatul? Begu avea set și 5-1

Begu s-a luat la trântă cu Andreescu

Greșeala Cameliei Begu a fost că a renunțat la mingile înalte după 5-1 și s-a luat la trântă cu Andreescu la lovituri în forță. A fost exact ce avea nevoie Andreescu pentru a câștiga și este exact ce îi place ei. Problema mare era că Begu nu realiza asta și nici antrenorul ei nu a știut să o ajute.

Fără îndoială Begu ar fi putut să treacă de Andreescu în două seturi. Ar fi putut să treacă de Andreescu chiar și după pierderea setului dar nu a fost nimeni să-i spună asta.

Cu cine au ținut românii și ”românii”?

Acuma marea problemă este identitatea Biancăi Andreescu. Mulți români au adoptat-o pentru că poartă un nume românesc, este de origine română și oarecum e de-a noastră. Dar… este un dar aici. Românii nu o simpatizează pentru că este româncă ci pentru că are rezultate bune.

Și Begu este româncă dar nu a avut niciodată atâția fani români câți are Andreescu pentru că nu are rezultate răsunătoare. Dacă Andreescu nu ar fi avut câteva rezultate răsunătoare nu interesa nici pe Dracu de ea.

Mecanismul este simplu, apare o persoană cu rezultate bune în orice domeniu, aflăm că are ceva legături cu Românica. Instant e de-a noastră. Vrem orice are valoare pentru că suferim aici.

Bianca Andreescu nu este româncă

Bianca Andreescu este o canadiancă născută din părinți români. Dar ea a fost din prima ei secundă de viață și până azi canadiancă. S-a născut în Canada și a avut cetățenie canadiancă din prima secundă de viață până în prezent.

E OK să o simpatizăm

Pătraru a avut un mesaj foarte dur pentru fanii români ai Biancăi Andreescu. Eu nu aș fi așa de dur și aș zice că oarecum îi înțeleg pe românii care o simpatizează. Să zic așa e clar că a plecat dintre noi dintre români. Are în vene sânge românesc, e oarecum o soră de-a noastră plecată la străini.

Dar când joacă împotriva unei românce care reprezintă România nu e OK să ții cu Bianca dacă ești patriot. Aici domnul Pătraru a avut dreptate. Dacă e vorba de patriotism, nu. Bianca Andreescu nu este româncă.

Patriotismul românesc

Ce înseamnă România pentru români. România e nașpa în primul rând. Orice nu ne convine, în străinătate e perfect. Într-adevăr există un sâmbure de adevăr aici. Unele lucruri ne lipsesc dar ce ne lipsește cel mai mult e la nivel de mansardă. Suntem proști și nemsimțiți. Asta se vede cel mai des în trafic, suntem cei mai proști șoferi de pe planetă, nu respectăm reguli, nu respectăm ceilalți participanți la trafic.

Asta înseamnă patriotismul nostru, să ne autocriticăm și chiar să ne disprețuim țara. Să nu apreciem ce avem și inclusiv să nu apreciem valorile noastre. Și aici revenim la Pătraru. O criticăm pe Simona Halep, nu ne place de ea. E româncă, e nașpa. Andreescu e mișto, e din străinezia. Și din nou avem dreptate România e nașpa pentru că are locuitori nașpa, asta e problema. Vrem o țară ca afară dar ne revoltăm când primim amendă că aruncăm gunoiul aiurea sau parcăm cu nesimțire ilegal.

Andreescu vs. Halep

Da, ne plac jucătoarele cu rezultate dar și Halep are rezultate și încă mai bune decât Andreescu. Problema e că sunt jucătoare din circuitul feminin și de obicei tenisul feminin e unidimensional. Halep juca multă vreme doar defensiv, returna orice minge. Nu este un tenis foarte frumos. Mai nou are mai multe viteze, are mai multă variație în joc.

Andreescu știe să joace un singur lucru: ”dau cât pot”, simplu. Ambele au o problemă de altfel însăși Serena Wiliams nu știe altceva decât forță. Problema Biancăi e că are șanse mari să o ia pe urmele Eugeniei Bouchard. Poate să o ia și pe urmele Serenei dar pentru aia ai nevoie de TUE, mult TUE, doctori buni și steroizi anabolizanți, altfel pici lată cu crampe.

Și totuși de ce mai multă dragoste pentru Andreescu? Nu are nici un fel de logică. Ca și jurnalist e mișto ai un subiect în plus de exploatat dar pentru omul de rând nu are sens simpatia asta care este puțin exagerată. Halep, Buzărnescu, Begu, Dulgheru, Cîrstea, astea sunt jucătoare care joacă sub steagul României.

Concluzie

Ar trebui să fim fani Bianca Andreescu? Ca români nu. Cu certitudine nu. Dar așa cum poți fi fan Real Madrid, Barcelona sau fan Roger Federer sau fan Rafa Nadal, poți să fii și fan Andreescu. Dar așa cum atunci când joacă FCSB cu Real Madrid ții cu FCSB și când joacă Begu cu Andreescu ții cu Begu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.